РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Запечени шампињони

Уште еден интересен начин како може да ги подготвите овие вкусни свежи печурки. Рецептот може да ви послужи како прилог, но и како главно јадење.

Потребно:

  • 800гр свежи шампињони
  • 150гр панцета
  • 1 кромид (поголем)
  • 1 лажица сув зачин
  • 1 чешне лук
  • 1 лажичка мелен црвен пипер
  • 1 лажица брашно
  • 200мл павлака за готвење
  • 100гр рендан пармезан
  • 1 лажица путер

Подготовка: Шампињоните исчистете ги и исечкајте ги на листови. Во тавче кусо пропржете ја панцетата исечена на коцки, додадете го ситно исечканиот кромид, додадете сув зачин и лук и оставете да се динствува 4-5 минути. Додадете ги шампињоните и оставете да се динствува се заедно додека течноста не се намали, околу 5-7 минути. Додадете го црвениот пипер и брашното и промешајте. Додадете ја павлаката за готвење и половина од количината на пармезан. Подготвените печурки префрлете ги во огноотпорен сад, наросете со остатокот од пармезанот и наредете тенки парчиња путер. Печете во загреана рерна на 200 степени, околу 15 минути. Послужете топло со пире од компири. Добар апетит!