ТЕСТ НА КРВТА ЗА МЕРЕЊЕ НА ИМУНИТЕТОТ НА КОВИД: Мал примерок од крв и 24 часа се сè што е потребно

Научниците создадоа тест кој индиректно го мери вашиот одговор на Т-клетките - важна, долгорочна компонента на имунитетот која може да трае долго откако ќе падне нивото на антителата

Тестот го имитира она што може да се направи во формална лабораторија сега, но избегнува некои комплицирани чекори и специјализирана обука за лабораториски персонал

Мал примерок од крв и 24 часа можеби се сè што е потребно за да се открие колку е силен вашиот имунолошки систем против првата или повторната инфекција со коронавирус.

Научниците создадоа тест кој индиректно го мери вашиот одговор на Т-клетките – важна, долгорочна компонента на имунитетот која може да трае долго откако ќе падне нивото на антителата.

Тестот го имитира она што може да се направи во формална лабораторија сега, но избегнува некои комплицирани чекори и специјализирана обука за лабораториски персонал. Овој тест, велат истражувачите, е побрз, може да се зголеми за да тестира многу повеќе луѓе и може да се прилагоди за откривање на вирусни мутации кои би се појавиле во иднина.

Тестот, наречен dqTACT, може да помогне да се предвиди веројатноста за пробивни инфекции кај луѓе кои се целосно вакцинирани и може да помогне да се утврди колку често луѓето кои се со намален имунитет можеби ќе треба повторно да се вакцинираат, забележуваат авторите

Студијата која објаснува како функционира сето ова е објавена онлајн на 13 јуни во „Nature Biotechnology“.

Тестот, наречен dqTACT, може да помогне да се предвиди веројатноста за пробивни инфекции кај луѓе кои се целосно вакцинирани и може да помогне да се утврди колку често луѓето кои се со намален имунитет можеби ќе треба повторно да се вакцинираат, забележуваат авторите.

Инфекцијата со коронавирус и други вируси може да предизвика „еден-два“ удар од имунолошкиот систем – брз одговор на антитела проследен со подолготрајни клеточни имунитети, вклучувајќи Т-клетки, кои го „памтат“ вирусот. Клеточниот имунитет може да предизвика брз одговор доколку истиот вирус некогаш се појави повторно.

Новиот тест додава синтетички вирусни пептиди – низи од аминокиселини кои ги сочинуваат протеини – од коронавирусот до примерок од крв. Ако нема реакција на Т-клетките во рок од 24 часа, тестот е негативен. Ако пептидите ги активираат Т-клетките, тестот може да ја измери јачината на имунолошкиот одговор.

Истражувачите го потврдија новиот тест против традиционалното лабораториско тестирање кај 91 лице, од кои околу половина никогаш немале КОВИД-19, а другата половина биле заразени и оздравеле. Резултатите добро се поклопиле.

Тие, исто така, открија дека тестот предвидува имунолошка сила до 8 месеци по втората доза на вакцината против КОВИД-19. Понатаму, одговорот на Т-клетките бил поголем кај луѓето кои примиле две дози вакцина наспроти другите кои примиле само една имунизација.

Студиите се во тек и дизајнирани да ги исполнат барањата за овластување како дел од идното лиценцирање од FDA. (WebMD)