Знаци кои откриваат дека сте алергични на убод од пчела

Алергиските симптоми може да се појават во кој било момент во првите два часа по убодот. Реакцијата се нарекува анафилактична реакција и може брзо да напредува. Првиот показател на анафилактична реакција е обично точкест осип. Ќе забележите ситни црвени точки на лицето и телото

Алергиските симптоми може да се појават во кој било момент во првите два часа по убодот. Реакцијата се нарекува анафилактична реакција и може брзо да напредува

Дали сте загрижени дека сте алергични на убод од пчела? Оние кои не се алергични обично ќе имаат само мало црвенило и оток на местото на убодот. Меѓутоа, оние кои се алергични може да имаат подрастична реакција на убодот.

Доколку не сте алергични, по убодот може да почувствувате силна болка и до два часа подоцна. Областа ќе биде малку отечена, црвена и може да чеша. Овие симптоми може да траат до седум дена.

Првиот показател на анафилактична реакција е обично точкест осип

Знаци на алергија

Алергиските симптоми може да се појават во кој било момент во првите два часа по убодот. Реакцијата се нарекува анафилактична реакција и може брзо да напредува.

Првиот показател на анафилактична реакција е обично точкест осип. Ќе забележите ситни црвени точки на лицето и телото.

После тоа, може да почувствувате главоболка, вртоглавица и отежнато дишење. Често може да се појават гадење и повраќање, а може да се јават и проблеми со голтањето.

Во многу случаи, може да опадне крвниот притисок и да се намали бројот на отчукувања на срцето. Сето ова може да резултира со несвестица. Сите овие симптоми можат да се развијат многу брзо, па затоа е важно да побарате лекарска помош веднаш штом забележите точкест осип на местото.