Зошто е добро на бебињата да им се пеат приспивни песни

Приспивните песни имаат неверојатен ефект за бебето. Прочитајте зошто се тие важни.

Приспивните песни се одлични за бебињата, бидејќи ги смируваат. Бебињата реагираат на самата песна, без оглед на тоа дали ја знаат мелодијата или јазикот на кој се пее.

Она што е единствено важно е дека се работи за приспивни песни, но и да ги пее за нив драга личност. Токму тоа го докажало и истражувањето во кое се проучувало како децата реагираат на различни песни пред заспивање, а откриле дека најдобро реагираат токму на звукот на приспивните песни.

Овој тип на песни ја забавува работата на срцето на детето, што влијае на мирно и длабоко дишење и тоа дополнително го смирува. Приспивната песна е одлична оти нивната мелодија се повторува, лесна е и опушта, а тоа го смирува бебето.

Дополнителна предност е ако приспивната песна ја пеат родителите или позната личност на чиј глас е навикнато бебето и поради што се чувствува безбедно.

Значи, приспивните песни се одлични од повеќе причини. Тие го смируваат бебето, го поврзуваат лицето што ги пее и бебето, се намалува нивото на стрес кај бебето и кај личноста што ги пее, а го продлабочува и дишењето кај детето и овозможува подобар сон.

Ако не ви текнува некоја приспивна песна, креирајте своја. Не заборавајте дека единствено е важно бебето да го слушне вашиот глас, зборовите не се важни.