Истражување открива зошто децата претпочитаат да бараат совети од баба и дедо

Ново истражување покажува дека менторството и советите што децата ги добиваат од овие лица може дури и да им се спротивстави на оние на нивните родители, при што околу половина од испитаните деца претпочитаат совети од нивните баби и дедовци.

Врската помеѓу децата и нивните баби и дедовци е силна. Ново истражување покажува дека менторството и советите што децата ги добиваат од овие лица може дури и да им се спротивстави на оние на нивните родители, при што околу половина од испитаните деца претпочитаат совети од нивните баби и дедовци.

Во спроведената анкета биле поставени различни прашања, вклучувајќи ги и прекарите на нивните баби и дедовци, колку време поминуваат заедно и колкава е веројатноста да побараат водство од нив. За ова истражување биле анкетирани 1.500 Американци во сите 50 држави на Соединетите Американски Држави.

68 отсто од децата изјавиле дека попорво би сакале да поминуваат повеќе време со своите баби и дедовци отколку со своите родители. Повеќето рекле и дека нивните баби и дедовци по мајка им биле омилени.

Бабите и дедовците не се склони да осудуваат

„Многу пати, бабите и дедовците можат да им обезбедат поголема менторска улога на децата, без секојдневниот стрес и одговорност на родителството. Честопати, детето може да се обрати до баба или дедо за совет, без страв од разочарување или осудување што може да дојде од родителот“, објаснува Силвија Џонсон.

Иако резултатите може да изненадат некои родители, огромното мнозинство ќе се согласи дека бабите и дедовците можат да бидат нежни со децата, што резултира со забавна и опуштена врска. Повеќето баби и дедовци често ги опсипуваат децата со слатки и награди, постапки кои не се вообичаени додека се под грижа на нивните родители.

„Додека родителите ги водат, коригираат и понекогаш ги прекоруваат своите деца, бабите и дедовците не се склони да ги осудуваат и критикуваат постапките на нивните внуци, па поверојатно е децата да попуштат и да им се обратат за совет“, заклучува брачната и семејната терапевтка Мишел Ландерос.