КАКО ДА ЗНАЕМЕ ДАЛИ СМЕ ЗАРАЗЕНИ СО ОМИКРОН?

Најчестите симптоми на пациентите по инфекција со омикрон се болно и иритирано грло, кашлица, затнат нос и течење на носот и замор. За разлика од претходните варијанти, пациентите не пријавуваат губење на чувството за мирис и вкус. Ова може да биде еден од знаците да знаете дали сте заразени со омикрон или делта

Со омикрон, коронавирусот мутираше во најзаразната варијанта досега

По инфекција со сојот омикрон, се разболуваме побрзо и со различни симптоми. Периодот на инкубација е речиси за половина пократок, а брзите тестови се помалку сигурни. Вакцинираните и прележани лица имаат многу поголема веројатност да се заразат сега отколку со претходните соеви. Еве ги одговорите на најчестите прашања за инфекцијата со омикрон.

Најчести симптоми

Најчестите симптоми на пациентите по инфекција со омикрон се болно и иритирано грло, кашлица, затнат нос и течење на носот и замор. За разлика од претходните варијанти, пациентите не пријавуваат губење на чувството за мирис и вкус. Ова може да биде еден од знаците да знаете дали сте заразени со омикрон или делта.

Еден од карактеристичните симптоми на омикрон е и обилно потење, особено ноќе, покрај тоа и главоболка, грчеви во стомакот, повраќање и дијареја. Додека претходните варијанти ги напаѓаа клетките во белите дробови и почесто предизвикуваа пневмонија, омикрон повеќе се размножува во грлото, односно во горните дишни органи.

Според податоците од земјите веќе погодени од бранот на омикрон, овој сој предизвикува полесна форма на болеста, иако и понатаму, особено невакцинираните, може да се разболат потешко и да бидат хоспитализирани. Потврдени се и десетици смртни случаи по инфекција со омикрон. Во добро вакцинираната Данска, каде што омикрон предизвика нагло зголемување на инфекциите, сега се полнат и болниците, но се чини дека, за разлика од претходните соеви, на многу помал број луѓе им е потребна интензивна нега.

Инфекцијата може да се пренесе на други лица уште пред појавата на симптомите. Всушност, ние сме најзаразни во овој период и најверојатно и брз тест ќе покаже позитивен резултат

Период на инкубација

Периодот на инкубација е времето од инфекцијата до појавата на првите симптоми на болеста, а кај омикрон е значително пократок отколку кај претходните варијанти. Во оригиналната верзија, тоа време можеше да биде и повеќе од една недела, кај делта сојот околу четири дена, а кај омикрон, според Американскиот центар за контрола и превенција на заразни болести, само 33 до 75 часа, главно околу 2,5 дена.

Треба да се нагласи дека инфекцијата може да се пренесе на други лица уште пред појавата на симптомите. Всушност, ние сме најзаразни во овој период и најверојатно и брз тест ќе покаже позитивен резултат.

Според податоците од земјите веќе погодени од бранот на омикрон, овој сој предизвикува полесна форма на болеста, иако и понатаму, особено невакцинираните, може да се разболат потешко и да бидат хоспитализирани

Како се разболуваат луѓето кои веќе ја прележале болеста?

Се до делта сојот, прележувањето на болеста се сметаше за релативно добра, со околу 80 проценти заштита од повторна инфекција. Со омикрон, пациентите се разболуваат најмалку пет пати почесто. Се уште нема сигурни податоци колку тешко.

Еден од карактеристичните симптоми на омикрон е и обилно потење, особено ноќе, покрај тоа и главоболка, грчеви во стомакот, повраќање и дијареа. Додека претходните варијанти ги напаѓаа клетките во белите дробови и почесто предизвикуваа пневмонија, омикрон повеќе се размножува во грлото, односно во горните дишни органи

Сè уште нема одговор ни на прашањето дали инфекцијата со омикрон исто така може да предизвика долготраен Ковид. Експертите предвидуваат дека дури и поблага болест по инфекцијата со новата варијанта може да доведе до долгорочни проблеми. Истражувањата покажуваат дека вакцинацијата во голема мера ја намалува можноста за долг Ковид.

Како се разболуваат вакцинираните луѓе?

Многу почесто се заразени и вакцинирани лица. Кај оние кои се вакцинирани со векторски вакцини (AstraZeneca, Janssen, Sputnik), заштитата од инфекција речиси и да не постои. Кај целосно вакцинираните (две дози) mRNA вакцини (Moderna, Pfizer), заштитата од инфекција треба да биде околу 30 проценти, а кај оние кои се вакцинирани со бустер доза околу 70 проценти.

Вакцинираните со две дози (Moderna/Pfizer) се разболуваат во малку потешка форма: повеќе кашлаат, поуморни се, температурата е повисока или трае подолго, но немаат отежнато дишење

Вакцинацијата многу добро штити од тешка форма на болеста која бара кислород или дури и механичка вентилација. Во САД, бранот на омикрон моментално е во својот врв. Според њујоршкиот лекар Крег Спенсер, од Одделот за итни случаи, болеста кај вакцинираните луѓе се разликува на следниов начин:

  • Вакцинираните со бустер дози (Moderna/Pfizer) се разболуваат во поблага форма;
  • Вакцинираните со две дози (Moderna/Pfizer) се разболуваат во малку потешка форма: повеќе кашлаат, поуморни се, температурата е повисока или трае подолго, но немаат отежнато дишење;
  • Вакцинирани со една доза Јансен се разболуваат во уште потешка форма: се чувствуваат целосно слабо, имаат треска која трае неколку дена, посилна кашлица и отежнато дишење. Но, проблемите не се толку сериозни што треба да одите во болница и/или да ви треба кислород. Бидејќи тие имаат релативно слаба заштита, бустер доза на mRNA е високо препорачлива за оние кои се вакцинирани со векторски вакцини.

„Речиси сите што мораа да бидат хоспитализирани беа невакцинирани“, рече Крег.

Периодот на инкубација е времето од инфекцијата до појавата на првите симптоми на болеста, а кај омикрон е значително пократок отколку кај претходните варијанти

Заразност

Студијата на истражувачите од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Хонг Конг покажала дека омикрон во респираторните органи се размножува дури 70 пати побрзо од делта. Причината за неговата висока заразност би можела да се поврзе со тоа што повеќе се размножува во грлото и помалку влијае на белите дробови. Со омикрон, коронавирусот мутираше во најзаразната верзија досега, како што се гледа во земјите каде што е доминантен, пишува „Н1“.