Колку треба да спијат децата од 3 до 6 години­

Многу е важно детето да спие доволно. Во спротивно, последиците не само лоши за расположението и раздразливоста, туку недоволното спиење може да се одрази на концентрацијата, способноста за учење и способноста на имуниот систем да се одбрани од вируси и други причинители на  болести.

Децата на предучилишна возраст имаат потреба од вкупно 11 до 13 часа секој ден, пресметано и ноќното и дневното спиење. Како и кај малите деца, тешкотиите при успивањето и будењето во текот на ноќта се уште се присутни. Со понатамошниот развој на имагинацијата, се случува децата во оваа возраст да развијат и ноќни стравови. По навршувањет на пет години, повеќето од децата престануваат да спијат во текот на денот.

Затоа е важно да се потрудите детето да си легнува малку порано, и во текот на викендот да отспие доволно, за да го надомести сонот што му недостасува.

Многу е важно детето да спие доволно. Во спротивно, последиците не само лоши за расположението и раздразливоста, туку недоволното спиење може да се одрази на концентрацијата, способноста за учење и способноста на имуниот систем да се одбрани од вируси и други причинители на болести.

Она што е значајно е да одржувате ритам на редовно спиење и да се придржувате на распоредот. Детето треба секоја вечер да си легнува во кревет во исто време, и во исто време наутро и да станува, и тоа не само преку работните денови, туку и преку деновите на викенд.

Успивањето на детет на оваа возраст че биде полесно дако сте изградиле добри навики и му обезбедувате на детето секоја вечер исти услови. Се советува во детската соба да не се става телевизор.