Коронавирус: Дали децата се изложени на ризик од долг Ковид? Еве што открива новото истражување

Во случај децата да бидат подложени на долг Ковид и неговите симптоми, најверојатно ќе се соочат со треска, главоболка, замор, нарушување на спиењето, недостаток на фокус и болки во стомакот, според студијата на истражувачите од Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) во Мелбурн

Пост-Ковид синдромот кај децата е многу поредок отколку што се претпоставуваше

Коронавирусот не прави разлика помеѓу луѓето. И возрасните и децата се подложни на вирусот. Освен симптомите на Ковид-19, луѓето исто така пријавуваат и долгорочни компликации кои им го нарушуваат секојдневното функционирање.

Од неодамна се водат дискусии околу тоа дали долгиот Ковид влијае на децата или не. Додека некои студии покажуваат дека децата се исто толку склони кон пост-Ковид компликации како и возрасните, најновите истражувања покажуваат дека децата всушност се изложени на помал ризик да развијат долгорочни симптоми.

Студијата разгледала и евалуирала 14 меѓународни студии во кои биле вклучени 19.426 деца и адолесценти, кои пријавиле симптоми на долг Ковид по нивното закрепнување од коронавирус. Научниците заклучиле дека пост-Ковид синдромот кај децата е многу поредок отколку што се претпоставуваше

Што е долг Ковид?

Долгиот Ковид се однесува на долгорочните ефекти на коронавирусот што влијаат на физичката и менталната благосостојба на луѓето со недели или месеци по закрепнувањето.

Додека делта варијантата е неконтролирана и многу луѓе се заразуваат со смртоносниот вирус, бројот на луѓе кои развиваат долги симптоми на Ковид, исто така, се зголемува. Истражувањата покажуваат дека скоро 5-10% од пациентите кои не се хоспитализирани и речиси 80% од тешките пациенти со Ковид-19, кои биле хоспитализирани, биле предмет на пост-Ковид компликации.

Меѓутоа, кога станува збор за долг Ковид кај децата, неодамнешните студии покажуваат дека тоа е ретка можност.

Додека некои студии покажуваат дека децата се исто толку склони кон пост-Ковид компликации како и возрасните, најновите истражувања покажуваат дека децата всушност се изложени на помал ризик да развијат долгорочни симптоми

Пост-Ковид ризици кај децата

Според најновите наоди, објавен научен преглед од истражувачите од Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) во Мелбурн, откриено е дека пост-Ковид синдромот кај децата е многу поредок отколку што се претпоставуваше.

Студијата разгледала и евалуирала 14 меѓународни студии во кои биле вклучени 19.426 деца и адолесценти, кои пријавиле симптоми на долг Ковид по нивното закрепнување од коронавирус.

Тешките симптоми вклучуваат мултисистемски инфламаторен синдром (MIS), што може да предизвика сериозно воспаление во многу делови на телото, како што е срцето, белите дробови, бубрезите, мозокот, кожата и други

Според конечните извештаи од студијата, откриено е дека повеќето студии за долг Ковид кај децата имале „значителни ограничувања“ и најчесто ги преценувале и претерувале ризиците до одреден степен.

Како и да е, истражувачите појаснуваат дека долгиот Ковид всушност може да влијае на децата.

Повеќето деца и адолесценти заразени со Ковид-19 се лесно погодени од болеста, некои дури се и асимптоматски

Симптоми на кои треба да внимавате

Во случај децата да бидат подложени на долг Ковид и неговите симптоми, најверојатно ќе се соочат со треска, главоболка, замор, нарушување на спиењето, недостаток на фокус и болки во стомакот, според студијата.

Друго истражување на MCRI открило дека повеќето деца и адолесценти заразени со Ковид-19 се лесно погодени од болеста, некои дури се и асимптоматски. Ако развијат симптоми, најверојатно ќе пријават висока температура, кашлица, болки во грлото, затнат или течење на носот, кивање, болки во мускулите и замор.

Тешките симптоми вклучуваат мултисистемски инфламаторен синдром (MIS), што може да предизвика сериозно воспаление во многу делови на телото, како што е срцето, белите дробови, бубрезите, мозокот, кожата и други.

Мултисистемскиот инфламаторен синдром (MIS) може да предизвика сериозно воспаление во многу делови на телото

Како да ги чувате вашите деца безбедни?

Додека во повеќето делови на светот, децата се уште не можат да ги примат своите вакцини против Ковид-19, на родителите и возрасните им се препорачува да се вакцинираат. Со оглед на тоа што децата го немаат тој луксуз, сепак можете да ги чувате безбедни со тоа што вие ќе се вакцинирате.

Освен тоа, осигурајте се вие и вашите деца да носите маски надвор од домот. Хигиената на рацете е задолжителна во ова време. Избегнувајте излегувања и посета на преполни места. Одржувајте социјална дистанца и почитувајте ги сите мерки кои се однесуваат на Ковид. (Times of India)