Краставица во бебешката исхрана

Краставиците се богати со витамин Ц и А. Содржат и калциум и потасиум, фосфор, магнезиум, фолна киселина и ниацин.

Краставиците се богати со витамини, иако многу луѓе тоа веројатно тоа не го знаат. Без разлика на тоа, тие и не се идеална храна за бебињата. Во најголем процент содржат вода, па на бебињата не им обезбедуваат доволно нутритивни вредности и енергија, која им е потребна. Истовремено, е тешко и да им се сервираат на бебињата. Иако кората од краставицата содржи влакна, не им ја нудете на бебињата и на малите деца.

Кога на бебето може да му се воведе краставица?

На бебето може да му понудите краставица помеѓу 8-10 месец. Но, краставицата кај бебето може да предизвика надуеност и гасови, затоа најдобро посоветувајте со својот педијатар и направете мал тест да видите како детето ќе реагира.

Краставиците се богати со витамин Ц и А. Содржат и калциум и потасиум, фосфор, магнезиум, фолна киселина и ниацин.

Како да се подготви краставицата?

Краставицата не е вкусна кога ќе се свари, па нејзиното мешање во кашички и не звучи примамливо. Најдобро е на бебето да му се даде изгмечена или изблендирана, но измешана со друг зеленчук.