Најчести заблуди за царскиот рез

Царскиот рез е рутински и многу безбеден, но исто така е и операција на стомакот. Вашиот лекар пресекува слоеви на мускули и масно ткиво за да стигне до матката, која исто така треба да се засече, а сите тие слоеви потоа мора да зараснат

Околу породувањето има многу контроверзии, а некои од најголемите се однесуваат токму на породување со царски рез.

Полесен начин

Царскиот рез е рутински и многу безбеден, но исто така е и операција на стомакот. Вашиот лекар пресекува слоеви на мускули и масно ткиво за да стигне до матката, која исто така треба да се засече, а сите тие слоеви потоа мора да зараснат. Дали знаете колку често ги ангажирате вашите стомачни мускули за да направите буквално што било? Никогаш не сте повеќе свесни за оваа многу висока бројка отколку по операцијата на абдоменот. И покрај сето тоа, ќе имате и дете за кое ќе се грижите.

Заздравување

Секако, со застрашувачка фреквенција се појавува и другата страна на оваа заблуда: дека царскиот рез е толку ужасен што после тоа нема да можете ни да се помрднете и вашето тело веќе никогаш повеќе нема да биде исто. Вистината е – некаде во средината.

Дали знаете колку често ги ангажирате вашите стомачни мускули за да направите буквално што било? Никогаш не сте повеќе свесни за оваа многу висока бројка отколку по операцијата на абдоменот. А покрај сето тоа, ќе имате и дете за кое ќе се грижите

Царскиот рез може да се избегне и можете да влијаете на тоа

Новите родители се повеќе ги привлекува идејата за проактивно планирање на нивните раѓања. Истражување на трендовите на исходот од породувањето, ангажирање дула, правење план за раѓање – сето ова се одлични работи што можете да ги направите ако ви помогнат да се чувствувате безбедно и силно, но исто така е наивно да се мисли дека можете едноставно со истражување и ангажман да ја избегнете потребата од царски рез.

Не само што царските резови или човечките тела не функционираат така, туку е и повеќе од навредливо за оние кои имале царски рез. Некои сугерираат дека треба да прочитате книга за породување или да одите на уште еден час по јога.

Еден царски рез значи дека секое следно раѓање не може да биде вагинално

Постои причина зошто луѓето веруваат дека откако сте имале царски рез, сите наредни раѓања исто така мора да бидат со царски рез: затоа што тоа некогаш порано било вистина. Некогаш сите царски резови биле правени со вертикален засек, кој се протегал веднаш под папокот до врвот на срамната коска. (Сè уште се користи понекогаш во итни случаи.)

Иако понекогаш може да се случи да не го држите вашето новороденче веднаш по царскиот рез или операцијата да го одложи производството на млеко, тоа не значи дека вашата врска е трајно компромитирана. Во многу случаи, контактот кожа на кожа може да започне во рок од 20 минути по царскиот рез. Доењето можеби ќе биде малку поголем предизвик, но не значи дека е непремостлива пречка

Оваа долга лузна го прави породувањето опасно бидејќи ја зголемува веројатноста за руптура на матката. Но, денес, царските резови генерално се прават со помош на низок, хоризонтален рез, кој е претежно мал. Таквиот метод го намалува ризикот од руптура на матката.

Потешкотии во поврзувањето со бебето

Иако понекогаш може да се случи да не го држите вашето новороденче веднаш по царскиот рез или операцијата да го одложи производството на млеко, тоа не значи дека вашата врска е трајно компромитирана.

Во многу случаи, контактот кожа на кожа може да започне во рок од 20 минути по царскиот рез. Доењето можеби ќе биде малку поголем предизвик, но не значи дека е непремостлива пречка.

„Важно е само сите да се здрави“

Ова е фраза што ја слушате пред и по породувањето со царски рез, а има несреќен несакан ефект да ја натера новата мајка која имала негативно искуство да помисли дека нејзините чувства не се важни. Се разбира, да се помине низ породувањето жив и здрав со вашето бебе е огромна работа, но тоа не е единствената важна работа: запомнете дека „здравјето“ го вклучува и менталното здравје, пишува „Ромпер“.