Проф. д-р Никола Пановски: ВИРУСИТЕ ЌЕ МОРА ДА СЕ НАПЛАТАТ – Догодина најголем проблем ќе се случи со децата што ќе тргнат во градинка и училиште

„Имунитетот на тие деца што не одат во образовните институции им е заспан. Сега е вонредна ситуација, догодина ќе имаме други болести“, истакна проф. д-р Никола Пановски, микробиолог, за време на гостувањето во „Студио 10“ на ТВ24

Од гостувањето на проф. д-р Никола Пановски, микробиолог во „Студио 10“ на ТВ24

„Нема многу искуство за вакцините што ќе се случи ако човек што бил позитивен ја прими вакцината. Догодина најголем проблем ќе се случи со децата што ќе тргнат во градинка и училиште, вирусите ќе мора да се наплатат, сега имунитетот на тие деца што не одат во образовните институции им е заспан. Сега е вонредна ситуација, догодина ќе имаме други болести“, истакна проф. д-р Никола Пановски, микробиолог, за време на гостувањето во „Студио 10“ на ТВ24.

Сега е вонредна ситуација, догодина ќе имаме други болести

Нашиот истакнат микробиолог објасни дека децата се поотпорни на Ковид од други инфекции, првенствено грип. „Стагнацијата на бројката е поради тоа што луѓето станаа свесни дека болеста постои, сега не сум слушнал за големи журки, нешто што се случуваше претходно. Ова ширење на бројките е неминовно. Најмногу зарази се од јавен или приватен превоз и работни организации. Маските не штитат 100%, ако неколку луѓе се во автомобил и имаат маски, а еден е позитивен, неминовно е некој да се зарази од оние кои се негативни. Сега и колективниот имунитет има влијание, за 2 недели се надевам дека ќе почне да падне бројот на активни случаи, ќе падне и бројот на хоспитализации“, додаде проф. д-р Пановски.

Проф. д-р Пановски вели дека ако новогодишните празници се поминат без зарази, тогаш колективниот имунитет ќе се стекне и порано. Оттука и апел до лидерите на сите партии да дадат соопштение да се биде дома за Нова Година. „Да не се собираат во затворен простор, ако е така ќе се спасат животи“, вели проф. д-р Никола Пановски.