Пулмолозите објаснуваат: Како да разликуваме настинка, грип, алергија од COVID-19 – симптомите се слични, но болеста не е иста

Децата имаат поинаква слика на COVID-19, која е поблага од сликата на возрасните. Голем проблем е да се утврди сликата на болеста, но за разлика од возрасните, децата ретко го губат мирисот и вкусот. Се водиме од висината на температурата и нејзиното траење. Настинката оди во комбинација со дијареја и температурите се пониски отколку кај COVID-19, објаснува д-р Снежана Рсовац, пулмолог од Универзитетската детска клиника „Тиршова“ во Белград

По неколкумесечно искуство, можеме да ги разликуваме болестите, велат докторите
По неколкумесечно искуство, можеме да ги разликуваме болестите. Настинката започнува со пониски температури, симптомите траат пократко, околу 48 часа и исчезнуваат, а кај COVID-19 текот на болеста е различен

Не секоја кашлица, кивање или затнат нос е знак дека имаме COVID-19. Можеби сме настинати, имаме алергија или грип. Како да ги разликуваме кај децата, а како кај возрасните, објаснуваат д-р Снежана Рсовац, пулмолог на Универзитетската детска клиника „Тиршова“ и д-р Катарина Мијатовиќ, пулмолог од Градскиот институт за белодробни заболувања и туберкулоза во Белград.

„Децата имаат поинаква слика на COVID-19, која е поблага од сликата на возрасните. Голем проблем е да се утврди сликата на болеста, но за разлика од возрасните, децата ретко кога го губат мирисот и вкусот. Се водиме од висината на температурата и нејзиното траење. Настинката оди во комбинација со дијареја и температурите се пониски отколку кај COVID-19. Прегледот го почнуваме со информации од родителите, како мала епидемиолошка анкета“, истакна д-р Снежана Рсовац, гостувајќи во утринската програма на РТС.

Врз основа на анамнезата, знаеме во кое време од годината, денот и ноќта се јавува сезонска алергиска кивавица, а таа лесно се разликува од COVID-19. Пациентот нема температура

Дијагностицирањето кај децата е полесно, важно е да се истакне кои се симптомите што се јавуваат кај децата, а се разликуваат кај настинката и COVID-19.

„По неколкумесечно искуство, можеме да ги разликуваме болестите. Настинката започнува со пониски температури, симптомите траат пократко, околу 48 часа и исчезнуваат, а кај COVID-19 текот е различен. При лекување на COVID-19 и после неколку дена, клиничката слика не мора да покажe добри резултати, што не се случува со настинката. Врз основа на рентгенската дијагностика и други анализи, се поставува дијагнозата на пациентот, кој треба задолжително да се јави на лекар“, посочува д-р Катарина Мијатовиќ.

„Врз основа на анамнезата, знаеме во кое време од годината, денот и ноќта се јавува сезонска алергиска кивавица, а таа лесно се разликува од COVID-19. Пациентот нема температура“, објасни д-р Снежана Рсовац за „РТС“.