РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Полнети плескавици

Вистинските гурмани сигурно ќе дојдат на свое кога ќе ги пробаат овие плескавици полнети со кашкавал. Со лесен прилог, имате совршен ручек кој ќе исчезне за миг.

Потребно:

  • 500 гр мешано мелено месо
  • 2 главици ситно сечкан виолетов кромид
  • 1 чешне лук
  • Сол
  • Црн пипер
  • 1 кафена лажичка сув зачин
  • 2 помали јајца
  • 1-2 лажички презла

За полнење:

  • 150 гр рендан кашкавал (гауда)
  • 2 лажички сенф
  • 1 ситно сечкано чешне лук
  • 2 рендани кисели краставички

Подготовка: Во садот со мелено месо додадете ги ситно сечканиот кромид и лук, јајцата и зачините. Сè убаво измешајте и формирајте 4-5 големи плескавици. За филот измешајте го ситно сечканиот лук, кашкавалот, ренданите краставици и сенфот. На половина од месото распоредете го филот, а со другата половина преклопете. Убаво стиснете ги рабовите за да не истече филот. Се пржат на малку масло од едната страна десетина минути на средна температура, се превртуваат и се пржат уште 5-6 минути. Добар апетит!