ШТО НЀ ОЧЕКУВА ЛЕТОВО: КОВИД-19 РЕИНФЕКЦИИТЕ ЌЕ РАСТАТ СО НОВИТЕ ПОДВАРИЈАНТИ НА ОМИКРОН

„Варијантите BA.4/5, следното поглавје од пандемијата во САД и Европа, е приказна за имунобегството“, напиша во објава на Твитер д-р Ерик Топол, основач на „Scripps Research Translational Institute“

Се чини дека подваријантите бегаат од имунитет од вакцините и претходните инфекции, дури и од други инфекции со oмикрон

Повторните инфекции со коронавирус најверојатно ќе се зголемат во текот на летото благодарение на двете подваријанти на омикрон – BA.4 и BA.5, кои стануваат доминантни во САД.

Се чини дека подваријантите бегаат од имунитет од вакцините и претходните инфекции, дури и од други инфекции со омикрон, и предизвикуваат стотици илјади нови случаи на КОВИД-19 во последниве недели.

Досега, се чини дека подваријантите предизвикуваат помалку тешки болести и смрт. И покрај повисоките нивоа на случаи, има помалку пациенти со КОВИД-19 во единиците за интензивна нега отколку во други периоди за време на пандемијата

„Варијантите BA.4/5, следното поглавје од пандемијата во САД и Европа, е приказна за имунобегството“, напиша во објава на Твитер д-р Ерик Топол, основач на „Scripps Research Translational Institute“.

BA.4 и BA.5 сега сочинуваат скоро 22% од новите случаи на КОВИД-19 на национално ниво, според најновите податоци на ЦДЦ, при што BA.5 сочинува 13,3% од случаите, а BA.4 сочинува 8,3% од случаите. Претходната недела, двете варијанти сочинуваа 13% од случаите.

Во текот на минатиот месец, процентот на случаи на BA.4 и BA.5 во САД се удвојува на секои 7 дена, што сигнализира експоненцијален раст. До јули, двете подваријанти најверојатно ќе станат доминантни на национално ниво.

Досега, се чини дека подваријантите предизвикуваат помалку тешки болести и смрт. И покрај повисоките нивоа на случаи, има помалку пациенти со КОВИД-19 во единиците за интензивна нега отколку во други периоди за време на пандемијата, а дневната стапка на смртност продолжува да се движи околу 300.

Во исто време, неодамнешните студии укажаа на потенцијална загриженост за сериозна болест поради мутации во шилестите протеини на BA.4 и BA.5, објави „Yahoo News“. Двете подваријанти се околу четири пати поотпорни на антителата, во споредба со BA.2, што значи дека пробивните случаи најверојатно ќе станат почести.

BA.4 и BA.5, исто така, се чини дека се подобри во реплицирањето во клетките на белите дробови отколку оригиналните варијанти на omicron. Се чини дека подваријантите мутираат на начин што ги прави поотпорни на третманите со моноклонални антитела како Evusheld и антивирусните третмани како што е Paxlovid.

Изгледите во различни земји дадоа спротивставени прогнози за тоа што би можело да се случи во САД. Португалија има бран на BA.5 и голем број смртни случаи и покрај високите стапки на вакцинација, но сепак, стапката на смртност во Јужна Африка остана прилично рамна за време на неодамнешниот скок на BA.4.

Како што пандемијата се движи напред, експертите за јавно здравје предложија вакцини од следната генерација, подобра вентилација и маски за да се намали преносот во претстојните бранови.

„Ако имаме бранови на секои неколку месеци, треба да направиме нешто „одржливо“ за да го намалиме преносот на вирусот“, напиша д-р Кристина Пагел, експерт за КОВИД-19 и директор на Одделот за клиничко оперативно истражување на Универзитетскиот колеџ во Лондон во објава на Твитер.

„Тоа е вирус кој се пренесува во воздухот и се шири многу полесно во затворени простории, и ние треба да размислиме околу тоа“, напиша таа. (WebMD)