Трудниците со КОВИД-19 се изложени на поголем ризик од компликации

Анализата на податоци од 600 бремени жени со КОВИД-19 покажала дека 16 проценти од трудниците завршиле на одделот за интензивна нега, а дури 8,5 проценти од нив на респиратор.

Два нови американски извешати укажуваат дека КОВИД-19 може посебно тешко да ги погоди бремените жени. Затоа се смета дека дијагностицирањето на КОВИД-19 за време на хоспитализација на трудниците е исклучително важно со цел да се започнат мерки на заштита на бремените жени, новороденчињата и останатите.

Анализата на податоци од 600 бремени жени со КОВИД-19 покажала дека 16 проценти од трудниците завршиле на одделот за интензивна нега, а дури 8,5 проценти од нив на респиратор. За жал, два проценти од жени ја изгубиле бременоста. Исто така, треба да се спомене дека 13 проценти од децата се родени пред терминот. 

Треба да се истакне дека мерките за заштита од КОВИД-19, како носење заштитна маска за лице, често миење на рацете и одржувањето на физичко растојание, се особено важни за жените кои се прекумерна телесна тежина (обезни) или имаат гестациски дијабетес, со оглед дека кај нив, КОВИД-19 може да се манифестира во потешка форма.