ВАШЕТО ДЕТЕ СЕ ПЛАШИ ОД ЗАБАР? Со овие совети, прегледот ќе биде попријатен и позабавен

Постојат начини како првата посета на стоматолог да ја направите полесна.

Сите деца се различни, но на повеќето одењето на стоматолог им е заеднички страв. Постојат начини како првата посета на стоматолог да ја направите полесна.

Комуникацијата е најважна

Обезбедете ефикасна комуникација со персоналот на стоматолошката ординација при првиот преглед на детето. Нагласете дека ова е негова прва посета и наведете ги потенцијалните предизвици со кои може да се соочи вашето дете. Нагласувањето на потребите на детето е клучно за попријатно стоматолошки искуство. Важно е родителите да знаат како реагираат нивните деца и да ги почитуваат нивните различности. Избегнувајте споредување и погрижете се вашето дете да се чувствува ценето.

Мал подарок за благодарност

Децата често чувствуваат страв од непознатото, а првата посета на стоматолог е едно од тие непознати искуства. Охрабрете го вашето дете со тоа што ќе му дадете можност да донесе неколку одлуки на денот на прегледот. Можете да му дозволите да ја избере облеката или да одлучи каде ќе одите по прегледот. Можеби дури и да му дозволите на вашето дете само да ги измие забите пред прегледот за да има чувство на достигнување и самодоверба додека се подготвува за стоматолог.

Покрај тоа, децата сакаат да добиваат подароци и сакаат да даваат. Еден начин да ја направите посетата позабавна е да го поттикнете вашето дете да се присети на луѓето кои му помогнале за време на прегледот, а потоа да направите посебна честитка или подарок за секој посебно. Можете да му дадете и мал подарок на детето по прегледот како награда за храброста.

Воспоставување на „безбеден“ збор

Да му дозволите на детето да ги прегледа вашите заби е сосема во ред и му дава шанса да вежба броење. Побарајте од вашето дете да ви каже кој заб треба да се „поправа“. Споделете позитивни приказни за посети кај забар, користејќи го вашето искуство како водич. Сите го знаеме предизвикот на комуникацијата кога стоматологот работи во вашата уста. Ублажете го стресот за вашето дете за време на столот со воспоставување безбеден збор или гест со рака, дозволувајќи му да му сигнализира на стоматологот да престане доколку е потребно.

Информирајте се онлајн

Истражете ги веб-страниците за детска стоматологија за дополнителни совети и стратегии. Стоматолозите често даваат вредни сознанија за подготовка на децата за нивната прва посета. Доколку нема такви информации на нивната веб-страница, обратете се директно во стоматолошката ординација за корисни совети. Овој пристап обезбедува позитивно искуство за вашето дете кај стоматолог.