ВО УСЛОВИ НА ЕКСТРЕМНИ ЖЕШТИНИ: ААП со совети како да ги заштитите децата кога температурите растат

Додека сте дома, затворете ги ролетните и завесите на прозорецот. Долните катови во принцип се поладни. Вентилаторите може да бидат корисни при ладењето ако немате пристап до клима уред

Преземете чекори за да ги заштитите вашите деца од високи температури што е можно повеќе, внимавајте на симптомите на топлотна болест и јавете се на вашиот педијатар ако забележите дека се развиваат

Вообичаено, играњето и вежбањето надвор го зајакнуваат физичкото и менталното здравје на детето на многу начини. Сепак, индексот на топлина над 32 Ц степени, како што е идентификуван од Националната метеоролошка служба на САД, претставува значителен ризик за здравјето.

Високите температури и екстремната топлина може да предизвикаат децата многу брзо да се разболат на неколку начини. Тоа може да предизвика дехидрација, топлотна исцрпеност, топлотни грчеви и топлотен удар, што е итна медицинска ситуација. Исто така, високите температури може да ги направат сите пораздразливи.

Преземете чекори за да ги заштитите вашите деца од високи температури што е можно повеќе, внимавајте на симптомите на топлотна болест и јавете се на вашиот педијатар ако забележите дека се развиваат.

Играње на ладно на екстремна топлина

Кога е многу топло, одењето на базен или плажа кратко време или престојот внатре со креативни игри, читање или играње друштвени игри има најмногу смисла.

Високите температури и екстремната топлина може да предизвикаат децата  да се разболат многу брзо. Тоа може да предизвика дехидрација, топлотна исцрпеност, топлотни грчеви и топлотен удар

Планирајте однапред ако знаете дека ќе има неколку дена по ред високи температури. Обидете се да размислите за креативни начини како децата да ги променат своите активности и да избегнат „кабинска треска“ или немирни, раздразливи чувства. За да им помогнете да останат активни, предложете им некои лесни јога истегнувања или играње криенка во затворен простор или измислете забавни физички предизвици кои не се премногу напорни.

Што да правите ако немате клима уред

Ако вашиот дом нема клима уред, пронајдете блиска зграда што има. Библиотеките и трговските центри можат да бидат одлични места за ладно повлекување од топлината.

Ако живеете во место каде што има чести прекини на струја или вашиот клима уред не работи постојано, најдете безбедно место каде што вашето семејство може да оди во време кога температурите се многу високи.

Што е со вентилаторите?

Додека сте дома, затворете ги ролетните и завесите на прозорецот. Долните спратови во принцип се поладни. Вентилаторите може да бидат корисни при ладењето ако немате пристап до клима уред.

Облеката со светла боја може да им помогне на децата да останат разладени и да го спречат топлинскиот стрес од прекумерната апсорпција на топлина. Облеката со потемна боја обично обезбедува малку подобра заштита од оштетување на кожата од сонце

Ако користите вентилатор, држете го на безбедно растојание од вас и вашите деца за да избегнете безбедносни опасности (како што се стиснати прсти или вентилатори кои се поврзуваат со вода). Вентилаторите што дуваат директно на вас може да ви ги исушат устата и ноздрите или ако страдате од алергии, вентилаторите може да циркулираат алергени што предизвикуваат течење на носот и чешање на очите.

Вентилаторите не треба да се користат при екстремни горештини бидејќи не го ладат воздухот; користењето вентилатори кога температурите се повисоки од телесната температура може да предизвика телото да добива наместо да губи топлина.

Совети како да ја победите топлината

Ако сакате да бидете надвор, има неколку чекори што можете да ги преземете за да ја победите топлината и да го заштитите вашето дете од болести и опасности поврзани со топлината:

Останете хидрирани: Охрабрете ги вашите деца да пијат често вода и нека им биде лесно достапна – дури и пред да ја побараат. Земете со себе шишиња со вода ако излегувате. Во топли денови, на доенчињата кои примаат мајчино млеко во шише може да им се даде дополнително мајчино млеко во шише, но не треба да им се дава вода, особено во првите шест месеци од животот. На доенчињата кои примаат формула може да им се даде дополнителна формула во шише.

Вентилаторите не треба да се користат при екстремни горештини бидејќи не го ладат воздухот; користењето вентилатори кога температурите се повисоки од телесната температура може да предизвика телото да добива наместо да губи топлина

Лесна облека: Облеката со светла боја може да им помогне на децата да останат разладени и да го спречат топлинскиот стрес од прекумерната апсорпција на топлина. Облеката со потемна боја обично обезбедува малку подобра заштита од оштетување на кожата од сонце. Исто така, обидете се да изберете широка облека – идеално што нуди и соодветна вентилација и заштита од директно изложување на сонце. Облеката направена со само еден слој впивачки материјал може да помогне да се максимизира испарувањето на потта, што има ефект на ладење (децата имаат пониски стапки на потење од возрасните). Бидете сигурни дека ќе користите многу крема за сончање.

Планирајте дополнително време за одмор: Топлината често може да ги натера децата (и нивните родители) да се чувствуваат уморни. Високите температури не само што може да предизвикаат луѓето да се чувствуваат уморни, туку може да придонесат и за раздразливост. Редовно влегувајте внатре за да се разладите, да се одморите и да пиете вода.

Изладете се со вода: Кога вашето дете се чувствува топло, изладете го со вода. Пливањето е уште еден одличен начин да се разладите и да бидете активни. Запомнете дека децата секогаш треба да бидат под надзор додека пливаат или играат во вода за да се спречи давење.

Никогаш не го оставајте вашето дете само во автомобил: Внатрешноста на автомобилот може да стане опасно жешка за само кратко време, дури и со отворени прозорци.

Внимавајте на знаци на топлотна болест

Веднаш повикајте го вашиот педијатар ако вашето дете развие некој од следниве симптоми:

 • Чувство на несвестица;
 • Екстремен замор (на пр. невообичаено е поспано или тешко е да се разбуди);
 • Главоболка;
 • Треска;
 • Интензивна жед;
 • Отсуство на мокрење повеќе часови;
 • Гадење;
 • Повраќање;
 • Дишење побрзо или подлабоко од нормалното;
 • Вкочанетост или пецкање на кожата;
 • Болки во мускулите;
 • Мускулни грчеви.

Запомнете: Не двоумете се да се јавите кај педијатарот на вашето дете за упатства како да го заштитите вашето дете за време на екстремни жештини.

Д-р Деле Дејвис, Американска академија за педијатрија