АКО СТЕ ТАЖНИ И ТИЕ СТАНУВААТ ПОРАЗДРАЗЛИВИ: Бебињата ги препознаваат емоциите на своите родители од најрана возраст, покажуваат истражувањата

Можеби сте забележале дека вашето бебе се насмевнува ако ве види насмеани, а ако ве види тажни, изгледа загрижено. Дури и ако сте под стрес, бебето ќе биде пораздразливо. Тоа е затоа што неговата единствена алатка за комуникација со оние околу себе е изразување на емоции и разбирање на емоциите што ги гледа кај другите

Бебињата имаат способност речиси веднаш да ги разберат чувствата што другите луѓе им ги пренесуваат преку нивните очи и глас

Повеќето родители веруваат дека бебињата, барем пред наполнети шест месеци, не се во состојба да ги препознаат емоциите на другите, но грешат. Новороденчињата можат да разликуваат емоции од моментот кога ќе ја напуштат мајчината утроба, иако оваа перцепција се изострува како што растат.

Бебињата имаат способност речиси веднаш да ги разберат чувствата што другите луѓе им ги пренесуваат преку нивните очи и глас. Можеби сте забележале дека вашето бебе се насмевнува ако ве види насмеани, а ако ве види тажни, изгледа загрижено. Дури и ако сте под стрес, бебето ќе биде пораздразливо. Тоа е затоа што неговата единствена алатка за комуникација со оние околу себе е изразување на емоции и разбирање на емоциите што ги гледа кај другите.

Новороденчињата можат да разликуваат емоции од моментот кога ќе ја напуштат мајчината утроба, иако оваа перцепција се изострува како што растат

Како бебињата ги препознаваат емоциите

Според студијата спроведена од психолози и невролози, чувството кое бебињата прво го идентификуваат е тага. Откриле дека бебе на возраст од три до седум месеци може да ја препознае таа емоција по тонот на гласот на мајката. Затоа, сетилото за слух на бебето е многу важно за разбирање на светот околу него, поради што тоа е едно од првите сетила што се развива. Преку перцепцијата на различни емоции, бебињата почнуваат да генерираат емпатија.

Кога се чувствуваме уморно, стресот се пренесува на нашето бебе. Додека сме окупирани со различни работи кои не загрижуваат, помалку се концентрираме на она што му треба на бебето, па тоа може да го забележи растечкиот стрес кај родителите. Покрај тоа, бебето исто така може да доживее осаменост и страв, што може да предизвика несигурност која тешко ќе се реши во иднина

Друга студија покажала дека бебињата на возраст од пет месеци можат да препознаат, разликуваат и споредуваат различни афективни изрази на другите деца. Затоа, тие можат да препознаат од каде доаѓа плачот и дали се работи за плач на друго дете или на нивниот брат или сестра.

Децата уште од најрана возраст учат да разликуваат смеа од плачење. Звукот на овие емоции е различен и, малку по малку, бебињата почнуваат да ги разбираат овие разлики за да можат по неколку месеци да ги разликуваат.

Бебињата ги препознаваат емоциите на своите родители

Бебињата ги препознаваат и чувствуваат емоциите кои ги доживуваат и изразуваат луѓето од нивната околина. Затоа, ако сте тажни, тие ќе го забележат тоа и ќе бидат пораздразливи. Исто така, ако чувствуваат дека сте среќни, и они ќе бидат среќни.

Емоции од околината и родителски стрес

Кога се чувствуваме уморно, стресот се пренесува на нашето бебе. Додека сме окупирани со различни работи кои не загрижуваат, помалку се концентрираме на она што му треба на бебето, па тоа може да го забележи растечкиот стрес кај родителите. Покрај тоа, бебето исто така може да доживее осаменост и страв, што може да предизвика несигурност која тешко ќе се реши во иднина. Затоа, доколку сме под стрес на работа, важно е да се трудиме да не го внесуваме во приватниот живот.

Важноста на контролирање на емоциите околу бебето

Сите родители, дури и оние најсмирените, имаат денови или одредени моменти кога не се чувствуваат добро. Може да се уморни од премногу секојдневни обврски или да се фрустрирани затоа што нешто не одело според планот. Иако сите овие ситуации се нормални и вообичаени за секого, важно е да научиме да се бориме против овие негативни чувства.