Како да се изборите со летните инфекции кај детето?

  Во текот на летото, децата се почувствителни, а нивната кожа е поизложена на иритации и неповолни влијанија. Станува збор за влијанието на сонцето, морската вода и друго кое може да доведе до инфекции.

УРИНАРНИ ИНФЕКЦИИ – Овој вид на инфекции најчесто е застапен во текот на летните месеци. Болно мокрење, зачестено чешање во делот на гениталиите и појава на секрет укажуваат на задолжителна посета на лекар, Се препорачува промена на костимот за капење со претходно сушење на кожата.

ЦРЕВНИ ИНФЕКЦИИ – Цревните инфекции, исто така не се редок случај. Имено, бактериите и вирусите од нечистата вода и расипаната храна може да предизвикаат хаос, односно да направат проблем во вид на цревни инфекции. Извори на инфекција се најчесто расиано млеко, јајца и месо, како и овошје и зеленчук што не се мие. Симптомите на труење се манифестираат во вид на дијареа, малаксалост, висока температура и мачнини. Се советува да се побара педијатриска помош за да се препише соодветна терапија, како и внимание за рокот на траење на намирниците што детето ги консумира.

Симптомите на труење се манифестираат во вид на дијареа, малаксалост, висока температура и мачнини.

ИНФЕКЦИЈА НА УСТАТА – Комбинацијата на солена вода, сончеви зраци и хлор предизвикува пукање на усните, а со тоа и идеални услови за појава на инфекции на усните, устата и забите. Ако забележите промени, обратете се за стручна помош. Препорачливо е користење на балзам за уста со УВ заштита.

КОЖНА ИНФЕКЦИЈА – Кожните инфекции се чести на нежната детска кожа за време на летниот период. Станува збот за мали микроповреди на кожата кое не се видливи со голо око, кои во контакт со нечиста вода или песок може да доведат до равој на инфекции. Симптомите се црвенило, шечање и висока температура.

ИНФЕКЦИЈА НА ОКО – Хлорот и топлиот воздух може да предизвикаат инфекција на окото. Во лето децата повеќе се потат и ги триат очите со валкани раце, што доведува до иритација. Црвенило, солзење и оток ќе укаже на итна посета на педијатар.