Кои симптоми не смеете да ги игнорирате кога детето го боли стомак

Болките во стомакот може да укажуваат на голем број различни болести, од кои повеќето не се причина за загриженост., но можат да сигнализираат за други заболувања, како што се запек или дијареа.

Една од најчестите поплаки што родителите ја слушаат од своите деца е дека ги боли стомакот. Болките во стомакот може да укажуваат на голем број различни болести, од кои повеќето не се причина за загриженост. Тие исто така можат да сигнализираат за други заболувања, како што се запек или дијареа, кои, иако никогаш не се забавни за децата или родителите, се сметаат за нормален дел од растењето.

Но, педијатриската медицинска сестра Софи Николсон предупредува дека постојат одредени моменти кога треба да побарате итна помош, објаснувајќи дека болките во стомакот понекогаш може да укажуваат на нешто посериозно.

Таа тврди дека доколку покрај абдоминална болка кај детето се појават и следните симптоми, потребно е веднаш да се побара помош од лекар. Тие симптоми го вклучуваат следново:

  • Силна болка која не поминува дури и по лекови против болки
  • Болка која често и редовно се враќа
  • Температура повисока од 38 степени
  • Зголемено потење
  • Повраќање
  • Крв во столицата
  • Потешкотии при мокрење
  • Болки во препоните
  • Осип
  • Неодамна доживеана повреда или траума.

Како што објаснува медицинската сестра, секој од овие симптоми придружени со  болка во стомакот, може да укажува на посериозни здравствени проблеми како што се запек, инфекција како гастроентеритис, анксиозност или стрес, мезентеричен аденитис, воспаление на слепо црево, интестинална опструкција или запушување на цревата, потешкотии со дишењето и нетолеранција или алергија на одредени храна.