Лекарите смируваат, нема место за паника: ЗГОЛЕМЕНИ ЛИМФНИ ЈАЗЛИ по вакцинација против Ковид-19 се привремени и безопасни

За да избегнат непотребна вознемиреност и неизвесност, жените кои планираат мамографија треба да знаат дека отечените лимфни јазли, кои можат да се појават веднаш по примањето на вакцината, исто така, може да се појават и на мамограф

Зголемените лимфни јазли по вакцинација се знак дека вакцината делува

Кај некои луѓе кои неодамна примиле трета (бустер) доза на вакцина против Ковид-19 се јавуваат отечени лимфни јазли. Лекарите велат дека нема причина за паника. Отечените лимфни јазли предизвикани од вакцинација се привремени, безопасни и се знак дека вакцината делува.

Но, за да избегнат непотребна вознемиреност и неизвесност, жените кои планираат мамографија треба да знаат дека отечените лимфни јазли, кои можат да се појават веднаш по примањето на вакцината, исто така, може да се појават и на мамограф, изјави висок претставник на американската Агенција за храна и лекови на САД (ФДА).

„Ако сте жена и планирате да направите мамографија, а сте примиле вакцина, кажете му го тоа на вашиот лекар“, вели д-р Питер Маркс, шеф на Центарот за биолошка евалуација и истражување при ФДА, додавајќи:

„Доколку е потребно, прво би требало да одите на мамографија, потоа на вакцинација или да почекате неколку недели, затоа што ако овие лимфни јазли се појават на мамографија, може да покажат лажна слика“, рече Маркс.

Тој исто така додаде дека тоа е „навистина безопасна работа, освен ако не започне дополнителна медицинска истрага, па затоа е само нешто за што треба да се биде свесен“.

„Вакцината го стимулира имунолошкиот одговор на телото, кој е неопходен за борба против коронавирусот ако влезе во телото на некоја личност“, рече д-р Леман, додавајќи дека „зголемените лимфни јазли се доказ дека вакцината го прави токму она што му е потребно на нашето тело“

Да бидеме појасни „Вакцината против Ковид-19 не предизвикува рак на дојка ниту го зголемува ризикот од рак на дојка“, рече д-р Лиза Ен Мулен, доцент по радиологија на Џонс Хопкинс, додавајќи дека вакцината може да ги зголеми лимфните јазли, а тоа ја вклучува и примената на бустер дозата.

Зошто се случува ова?

По примањето на вакцината, лимфните јазли во пределот на пазувите понекогаш можат да се зголемат додека се активира имунолошкиот систем и создаде армија антитела.

„Овие зголемени лимфни јазли може да се појават на мамографија“, вели д-р Кони Леман, шеф за снимање на дојка во Општата болница во Масачусетс и професор по радиологија на Медицинскиот факултет Харвард.

„Вакцината го стимулира имунолошкиот одговор на телото, кој е неопходен за борба против коронавирусот ако влезе во телото на некоја личност“, рече д-р Леман, додавајќи дека „зголемените лимфни јазли се доказ дека вакцината го прави токму она што му е потребно на нашето тело“.

Не се само вакцините против Ковид-19 кои можат привремено да го променат изгледот на лимфните јазли. И вакцините против грип, вакцините против херпес зостер и вакцините против дифтерија/тетанус/голема кашлица (ДТП), исто така, можат да доведат до оваа појава.

Често, зголемени лимфни јазли по вакцина против грип се појавуваат на мамографија во октомври.

„Би сакал да го префрлам месецот за подигнување на свесноста за ракот на дојката од октомври на некој друг месец, како мај или јуни, бидејќи секоја година во исто време е и сезона на вакцинација против грип“, рече д-р Мулен за Си-Ен-Ен.

„Веројатно поради вакцината против грип и зголемените лимфни јазли после тоа, честопати ќе бараме од жените да направат дополнителни тестови, исто така, за да бидат целосно сигурни“, додаде д-р Мулен.