НАУЧНИЦИТЕ ПОТВРДИЈА: КОВИД-19 е поврзан со замор и проблеми со спиењето

Лицата кои се позитивни на коронавирус имаат зголемен ризик од развој на ментални болести, хроничен замор и проблеми со спиењето, покажала нива студија со која се опфатени 226.521 лице во Обидинетото Кралство во период помеѓу февруари и декември 2020. година.

Истражувањето е објавено во списанието JAMA Network Open, а резултатите покажале дека лице кое има КОВИД-19 има многу поголеми шанси да пријави замор и проблеми со спиењето отколку они лица кои не добиле позитивен тест на коронавирус.

Забележано е и зголемување во пријавувањето на ментални болести од 83 проценти откако лицето ќе добие позитивен резултат на тестот.

“Додека заморот е очигледна последица од КОВИД-19, ризикот од развој на проблеми со спиењето е исто така многу голем“, вели истражувачот д-р Матијас Пирс, наведувајќи де се уште е тешко да се одреди дали КОВИД-19 навистина предизвикува ментални заболувања.

Професорката Каролин Чу-Грем нагласува дека е многу важно да се препознаат долгорочните ефекти од КОВИД-19 кај пациентите. Таа истакнува дека на лицата кои ќе се заразат со коронавирус, треба да им се помогне во идентификување и препознавање на долгорочните симптоми.