ВАКЦИНАЦИЈАТА ПРОТИВ КОВИД-19 го намалува ризикот од срцев и мозочен удар по прележаната болест

Се смета дека овие резултати ја поддржуваат вакцинацијата против КОВИД-19, особено за оние со ризик фактори за кардиоваскуларни болести.

Комплетната вакцинација против КОВИД-19 со две дози МРНА вакцини или вирусно векториски вакцини е поврзана со помал ризик од акутен срцев удар и исхемичен мозочен удар 31 до 120 дена по КОВИД-19, укажуваат резултати од нова студија.

Исто така, се покажало дека хоспитализациите поради акутен срцев удар и исхемичен мозочен удар (31 до 120 дена по дијагноза на КОВИД-19) имале зачестеност од 16,8 наспроти 5,49 на еден милион лица за невакцинираните во однос на вакцинираните лица.

Се смета дека овие резултати ја поддржуваат вакцинацијата против КОВИД-19, особено за оние со ризик фактори за кардиоваскуларни болести.