ДАЛИ ВАШЕТО ДЕТЕ САКА ДА ТРЧА НАОКОЛУ: Предучилишните деца кои се физички активни имаат посилен имунолошки систем

Новата студија сугерира дека децата од предучилишна возраст со високо ниво на секојдневно вежбање може да бидат помалку подложни на инфекции на горниот респираторен тракт

Децата кои повеќе трчаат наоколу имаат помала веројатност да завршат со кашлица и настинка.

Студијата на 104 деца на возраст од четири до седум сугерира дека редовното вежбање може да го спречи шмркањето. Децата носеле фитнес тракер лента 40 дена за да ги измерат нивните дневни чекори и видот на физичка активност, а нивните родители пополнувале дневна анкета 60 дена за симптомите на кашлица, кивање, болки во грлото, течење на нос, затнат нос и замор.

Нормално е децата под пет години во текот на една година да имаат дури 12 инфекции на горниот респираторен тракт, како што е обичната настинка. Тоа е затоа што постојат стотици различни вируси, а малите деца никогаш претходно немале ниеден од нив, па затоа немаат имунитет

На секои 1.000 дополнителни чекори дневно што ги правеле децата, времето што го поминувале со симптомите на болеста било намалено за повеќе од четири дена.

Студијата, предводена од Медицинскиот универзитет во Варшава, а објавена во списанието „Pediatric Research“, заклучува: „Преку контактот со природната средина и можностите за социјализација, децата имаат корист од изложувањето на сончева светлина, природни елементи и воздух на отворено, а сите од нив придонесуваат за посилен имунолошки систем.“

Меѓутоа, неодамна забележаното поместување од физички активниот начин на живот и воздржувањето од природна надворешна средина во сите сегменти на човечката популација, дури и кај најмладите деца, доведе до седентарен начин на живот во затворен простор (поради прекумерната употреба на модерна технологија) и може да се рефлектира во хронични болести кои се ендемични за нашата култура.

Родителите на деца од предучилишна возраст треба да ги охрабруваат своите деца да се занимаваат со физичка активност секој ден, создавајќи можности за физичка активност што вклучува цели семејства, особено ако нивните деца не учествуваат редовно во спортски активности.

Децата од предучилишна возраст треба да поминуваат најмалку три часа на ден во физичка активност, вклучително и игра на отворено, според NHS. Децата на оваа возраст не треба да бидат неактивни подолго време, освен кога спијат

Нормално е децата под пет години во текот на една година да имаат дури 12 инфекции на горниот респираторен тракт, како што е обичната настинка. Тоа е затоа што постојат стотици различни вируси, а малите деца никогаш претходно немале ниеден од нив, па затоа немаат имунитет.

Повеќето настинки се подобруваат за пет до седум дена, но тоа може да потрае и до две недели кај малите деца. Тие постепено го градат имунитетот, а стапката се намалува кога започнуваат да одат во основно училиште.

Новата студија сугерира дека децата од предучилишна возраст со високо ниво на секојдневно вежбање може да бидат помалку подложни на инфекции на горниот респираторен тракт.

Истражувачите ги поделиле децата во две групи – активна и помалку активна група.

Помалку активната група од 47 деца, врз основа на нивните дневни чекори во првите две недели од студијата, поминала комбинирано 947 дена со симптоми како кашлица и кивање, во споредба со само 724 вкупни денови на симптоми кај активната група.

Дополнително, децата кои учествуваат во три или повеќе часа спорт неделно имаат тенденција да искусат помалку денови со симптоми на инфекции на респираторниот тракт од оние кои не учествуваат редовно во спортот.

Децата кои не спортувале редовно имале потешки симптоми на инфекции на горните дишни патишта кога правеле помалку дневни чекори.

Потребни се повеќе истражувања кај поголем број деца, но авторите на студијата сугерираат дека повисоките нивоа на физичка активност би можеле да промовираат подобри имунолошки реакции кај малите деца.

Децата од предучилишна возраст треба да поминуваат најмалку три часа на ден во физичка активност, вклучително и игра на отворено, според NHS. Децата на оваа возраст не треба да бидат неактивни подолго време, освен кога спијат.