Најважната храна за развој на мозокот на бебето, според педијатрите

Исхраната на детето во првите две години е апсолутно критична како за развојот на мозокот, така и за неговото идно здравје. Еве што се му треба.

Храната што ја јаде вашето бебе во првите две години од животот (и хранливите материи што ги добива за време на бременоста) имаат силен ефект врз неговото здравје и развој. Според Американската академија за педијатрија, постојат одредени хранливи материи кои се особено критични – а нивниот недостаток може да има доживотни последици. Овие хранливи материи вклучуваат железо, цинк, бакар, холин и витамин Д.

Не само што исхраната на рана возраст може да влијае на ризиците од развој на обезност, висок крвен притисок и дијабетес во детството и зрелоста, туку првите две години се најважниот период за развој на мозокот, вклучувајќи ги областите кои ја контролираат меморијата, обработката, планирањето и вниманието. Според Академијата, недоволното внесување на клучните хранливи материи може да доведе до дефицит во функцијата на мозокот што не може да се врати. Всушност, несоодветната исхрана во првите две години е поврзана со понизок коефициент на интелигенција, проблеми во однесувањето и пониски училишни перформанси.

„Истражувањата во оваа област стануваат важни“, вели д-р Сара Џејн Шварценберг, професор по педијатрија на Универзитетот во Минесота и еден од водечките автори на трудот. „Навистина можеме да го подобриме здравјето на децата со долгорочно внимание на исхраната.

Многу доенчиња на возраст над шест месеци не добиваат соодветни количини на цинк, железо и витамин Д. Затоа е важно да бидете сигурни дека бебињата ги добиваат овие хранливи материи преку цврста храна.

Овие хранливи материи се особено важни за раниот развој на мозокот. Еве кои намирници ги содржат:

  • Протеини: Месо, живина, риба, јајца, јогурт, грав, житарки
  • Цинк: Говедско, свинско, млеко, тофу, грав, путер од кикирики
  • Бакар: Печурки, школки, интегрални житарки, грав, компири
  • Железо: Говедско месо, пилешко, риба, спанаќ, грав
  • Селен: Туна, пилешко, збогатени тестенини, јајца, кафеав ориз
  • Холин: Говедско месо, живина, јајца, бела риба, лосос, грав
  • Фолна киселина: Спанаќ, сок од портокал, ориз, авокадо, леб од цели зрна
  • Јод: Бакалар, кујнска сол, млеко, ракчиња, јајца, конзервирана туна
  • Витамин А: Слатки компири, моркови, манго, јајца, млеко
  • Витамин Д: Лосос, туна, млеко, сок
  • Витамин К: Спанаќ, кељ, брокула, грашок, боровинки
  • Витамин Б6: Житарки, наут, банани, компири, путер од кикирики
  • Витамин Б12: Житарки, лосос, млеко, говедско месо, јогурт, сирење
  • Полинезаситени масни киселини: риба, масло од репка, ленено семе, сончогледово масло

Запомнете дека млекото или „немлечното“ млеко не се препорачува како примарен пијалок за деца под една година. Држете се до мајчиното млеко или формулата, иако другите млечни производи како јогуртот и сирењето се во ред. Исто така, во ред е да користите малку млеко за готвење или печење.