РСВ, ГРИП И КОВИД КАЈ ДЕЦАТА: Доктор ги објаснува главните разлики помеѓу симптомите

Ковид-19 се карактеризира со болки во грлото и губење на вкус или мирис, додека РСВ се карактеризира со респираторни симптоми, како што е пискаво и забрзано дишење кај децата

Симптомите на грипот обично се појавуваат побрзо од оние предизвикани од РСВ или Ковид-19

Во светот се зголемува бројот на случаи на респираторен синцицијален вирус (РСВ), ковид-19 и грип. Бидејќи сите овие болести можат да изгледаат многу слично, битно е да се знае што ги прави различни.

Д-р Џон Торес за „Today“ вели дека не е изненаден што на родителите им е тешко да направат разлика помеѓу овие три болести. Сепак, тој појаснува дека симптомите на грипот обично се појавуваат побрзо од оние предизвикани од РСВ или Ковид-19.

„Ковид-19 се карактеризира со болки во грлото и губење на вкус или мирис, додека РСВ се карактеризира со респираторни симптоми, како што е пискаво и забрзано дишење кај децата“, вели тој и ги наведува клучните симптоми на болеста.

Симптоми на Ковид-19 кај децата:

 • грозница
 • кашлица
 • воспалено грло
 • замор
 • отежнато дишење
 • течење на носот
 • главоболка
 • гастроинтестинални проблеми како што се повраќање, гадење и дијареја.

Симптоми на РСВ кај децата:

 • течење на носот
 • кашлица
 • намален апетит
 • кивање
 • грозница
 • тешко дишење.

Важно е да се напомене дека РСВ кај доенчињата може да предизвика замор, раздразливост и отежнато дишење. Ако се појави кој било од овие симптоми, детето треба да се однесе на лекар бидејќи РСВ може да биде сериозен за доенчиња и постари возрасни лица

Симптомите на грип варираат од личност до личност, но обично вклучуваат:

 • грозница
 • кашлица
 • воспалено грло
 • затнат нос
 • замор
 • болка во телото
 • дијареја или повраќање, особено кај децата.

Потребна е претпазливост со грипот бидејќи може да доведе до секундарни инфекции како пневмонија.

Симптомите на обичната настинка се:

 • затнат нос
 • кашлица
 • воспалено грло
 • благо покачена температура
 • болки во телото, вклучително и главоболка
 • замор
 • губење на апетитот.