ИСТРАЖУВАЊЕ: Доењето е безбедно за бебето дури и кога мајката е заразена со КОВИД-19, ако се следат упатствата

Ниту едно од 120 бебиња не се заразиле за време на породувањето или две недели по раѓањето, покажала студија спроведена во болниците во Њујорк.

Се чини дека мајките заразени со КОВИД-19 наверојатно нема да им ја пренесат болеста на своите новородени бебиња, дури и кога дојат и делат иста соба, под услов да превземаат одредени мерки на претпазливост, покажало ново мало истражување.

Нова студија утврдила дека ниту едно од 120 бебиња кои ги родиле мајки заболени од КОВИД-19, не се заразило при породувањето или во две недели по раѓањето. Притоа, поголем процент од мајките ги доеле своите бебиња, виле во близок телесен контакт и делеле иста соба со своите деца. За да го спречат ширењето на заразата, мајките притоа носеле хируршки маски и пред контактот со детето, задолжително ги миеле рацете и градите, покажал студија објавена во списанието The Lancet Child & Adolescent Health.

“Се надеваме дека нашата студија на младите мајки е им понди утеха дека ризикот од пренесување на КОВИД-19 на нивните бебиња е многу низок“, вели авторката на студијата, д-р Кристина Салваторе, специјалист за детски инфекции од Њујорк.

Сепак, авторите напоменуваат дека нивната студија була релативно мала и потребни се поголеми истражувања за потврда на овој резултат.

Придобивката од доењето е поголема од опасноста зарзата да се пренесе од мајката на детето, велат стручњаците.

Со оглед дека КОВИД-19 е нова болест, податоците за ризикот од пренесување од мајка на новороденче се доста ограничени. Имаше некои извештаи за случаеви на бебиња кои биле позитивни 48 часа по раѓањето и се претпоставува дека биле заразени уште во матката, но таквите извештаи се многу ретки.

“Знаеме дека телесниот контакт и доењето се важни за поврзување на мајката и бебето, но и за долгорочното здравје на детето. Нашите наоди сугерираат дека и заразените мајки може да ги дојат своите бебиња, секако ако се придржуваат кон мерките за спречување на инфекцијата“, истакнува д-р Патрициа Деламора, специјалист за детски заразни болести.