Симптомите на делта сојот се појавуваат вака: Во кој момент треба да побарате итна медицинска помош

Според клиниката „Мајо“, ПРОБЛЕМИ СО ДИШЕЊЕТО, ПОСТОЈАНА БОЛКА ИЛИ ПРИТИСОК ВО ГРАДИТЕ, НЕМОЖНОСТ ДА СЕ ОСТАНЕ БУДЕН, НОВА КОНФУЗИЈА, СИНИ УСНИ ИЛИ ЛИЦЕ, се симптоми на Ковид кои бараат итна медицинска помош

ФОТО: Pexels

Важно е да знаете како изгледаат симптомите на Ковид-19 во рана фаза, за да можете да се тестирате, изолирате, да се јавите кај вашиот лекар за совет или да побарате итна медицинска помош доколку е потребно. Ова е редоследот по кој обично се појавуваат симптомите на Ковид – без разлика дали сте вакцинирани или не, од лесни до итни случаи и долг Ковид.

За здравствените експерти, еден од најголемите предизвици за управување со пандемијата Ковид-19 е асимптоматското пренесување. На почетокот на пандемијата беше неверојатно вообичаено. Се уште е

1 Лесен случај

Лесните случаи на Ковид-19 често се опишуваат дека се слични на лоша настинка. Тоа е особено точно со делта варијантата. Истражувачите на ZOE COVID Symptom Study откриле дека најчестите симптоми поврзани со делта Ковид вклучуваат:

 • Главоболка
 • Воспалено грло
 • Течење на носот
 • Треска
 • Постојана кашлица

Овие симптоми се особено вообичаени ако сте биле вакцинирани против Ковид-19.

2 Среден до умерено тежок случај

Луѓето кои не биле вакцинирани против Ковид-19 имаат поголема веројатност да имаат симптоми поврзани со претходните соеви на Ковид, вклучувајќи:

 • Треска
 • Силна кашлица
 • Отежнато дишење
 • Губење на вкус или мирис
 • Болки во телото, кои можат да бидат силни

3 Итен случај

Според клиниката „Мајо“, овие симптоми на Ковид означуваат дека треба да побарате итна медицинска помош:

 • Проблеми со дишењето
 • Постојана болка или притисок во градите
 • Неможност да се остане буден
 • Нова конфузија
 • Сини усни или лице

4 Долг Ковид

Долг Ковид е слабо разбран синдром во кој симптомите на Ковид траат откако вирусот е исчистен од телото. Може да се појави по благи или тешки случаи на Ковид-19, иако ризикот е помал ако сте вакцинирани. Повеќе од 200 симптоми се поврзани со долг Ковид.

„Највообичаениот симптом – рано или доцна – е „без симптоми“, особено кај младите здрави луѓе“, вели д-р Карен Јубаник, д-р, вонреден професор по итна медицина на Медицинскиот факултет на Универзитетот Јеил и автор на „Победи го коронавирусот“. „Тоа отсекогаш било дел од тајната за успехот на ширењето на овој вирус: дека многу луѓе, особено младите здрави луѓе, се асимптоматски во текот на болеста, не се тестираат и не се изолираат и го шират вирусот“

„Најчестите симптоми на луѓе со долг Ковид-19 се многу лош замор, мускулна слабост и мозочна магла“, вели д-р Чаитанија Мандапакала, пулмолог, доктор на ИЦУ, главен истражувач за клинички испитувања на Ковид-19 и медицински директор за хронични заболувања на белите дробови од „St. Elizabeth Healthcare“. Севкупно, оние кои страдаат од долг Ковид пријавуваат дека не се во можност да прават работи што можеле да ги прават порано, како на пример, да продолжат со работата или вежбањето.

Според Мандапакала, други вообичаени симптоми на долг Ковид вклучуваат:

 • Главоболка
 • Отежнато дишење
 • Палпитации
 • Вртоглавица
 • Проблеми со спиењето
 • Треска
 • Депресија
 • Болки во мускулите

Истражувачите од Американскиот центар за контрола и превенција на болести проценуваат дека околу 1 од 3 лица кои заболуваат од коронавирус имаат симптоми кои траат подолго од еден месец.

5 Без симптоми

За здравствените експерти, еден од најголемите предизвици за управување со пандемијата Ковид-19 е асимптоматското пренесување. На почетокот на пандемијата беше неверојатно вообичаено. Се уште е.

„Највообичаениот симптом – рано или доцна – е „без симптоми“, особено кај младите здрави луѓе“, вели д-р Карен Јубаник, д-р, вонреден професор по итна медицина на Медицинскиот факултет на Универзитетот Јеил и автор на „Победи го коронавирусот“. „Тоа отсекогаш било дел од тајната за успехот на ширењето на овој вирус: дека многу луѓе, особено младите здрави луѓе, се асимптоматски во текот на болеста, не се тестираат и не се изолираат и го шират вирусот“.

Ако почувствувате какви било симптоми кои се надвор од вообичаените, тестирајте се за Ковид и изолирајте се додека не ги дознаете резултатите, пишува Eat This Not That“.