Симптомите на Ковид се менуваат: Бледа кожа, тешкотии со дишењето и болка или притисок во градите се знак веднаш да се јавите на лекар

Гледаме многу повеќе случаи на болки во грлото, замор, покачена температура и течење на носот, велат докторите

Експертите ги предупредуваат пациентите дека сериозноста па и јачината на симптомите на почетокот на болеста може да варираат од личност до личност

Болеста мутира и носи нови варијанти на вирусот кои лесно се пренесуваат, а наоѓа и нови начини да се презентира кај луѓето. Во моментот, се уште актуелен е сојот BA.5, но симптомите се менуваат, а оние што се појавуваат на белите дробови се сè уште најдоминантни.

Д-р Алисон Арвади минатиот месец изјави дека забележал неколку работи во новите случаи на инфекција – една од нив е дека сериозните болести веројатно ќе изостанат, а тоа значи дека денес имунолошкиот систем кај луѓето е посилен и способен да се одбрани од патогени. Тој забележал и дека вирусот често се презентира во респираторниот систем.

Според една студија направена на Универзитетот во Калифорнија, откриено е дека покачената температура може да биде првиот симптом, како и кашлица или болка во мускулите. После тоа може да се појави гадење, повраќање и дијареја

„Гледаме многу повеќе случаи на болки во грлото, замор, покачена температура и течење на носот“, вели докторот.

Иако главоболката и осипот можат да бидат симптоми на болеста, ниту еден не е на врвот на листата. Тој додава дека забележува се помалку губење на вкусот и мирисот во однос на претходно, но тие и понатаму се јавуваат како симптоми.

„Бидејќи сè уште се презентира како настинка или грип, понекогаш е тешко да се знае за која болест се работи, освен ако не направите тест“, вели д-р Арвади и додава дека кашлицата останува најдолго присутна и речиси секогаш се јавува, како што е случај со секоја вирусна инфекција.

Раните симптоми на Ковид вклучуваат замор, главоболка, болно грло и покачена температура

Според една студија направена на Универзитетот во Калифорнија, откриено е дека покачената температура може да биде првиот симптом, како и кашлица или болка во мускулите. После тоа, според „Johns Hopkins Medicine“, може да се појави гадење, повраќање и дијареја. За разлика од другите респираторни заболувања како МЕРС, САРС, пациентите со Ковид најверојатно прво ќе имаат гадење, потоа повраќање и дури потоа дијареја, открива истражувањето.

ЦДЦ, исто така, смета дека границата до појавата на првите симптоми е поместена и дека тие сега можат да се појават за само 3 дена по контакт со вирусот

Дигестивните симптоми понекогаш може да бидат сигнал дека некој штотуку го „собрал“ вирусот. Засега е познато дека може да се појават на почетокот на инфекцијата, заедно со респираторните симптоми кои често се појавуваат на вториот ден, велат научниците. Сепак, некои симптоми, како што е отежнато дишење, се појавуваат сè помалку како што вирусот мутира.

„Кога се зборува за симптомите на оваа болест, луѓето ги објаснуваат како разновидни. Меѓутоа, со омикрон некако забележавме дека треската и кашлицата се појавуваат почесто од отежнатото дишење“, наведува д-р Шерон Велбел, директорка на болницата за епидемиологија „Cook County Health.“ Експертите ги предупредуваат пациентите дека сериозноста па и јачината на симптомите на почетокот на болеста може да варираат од личност до личност.

„Мислам дека тоа е случај во моментов, а какви ќе бидат симптомите зависи од факторите како што се возраста, постоечките болести, имунолошкиот систем и многу повеќе… така што мислам дека нема големи шанси тие да се предвидат за секој поединечно“, вели докторката. ЦДЦ, исто така, смета дека границата до појавата на првите симптоми е поместена и дека тие сега можат да се појават за само 3 дена по контакт со вирусот. Општо земено, симптомите ќе се појават 2-14 дена по изложувањето, но колку долго ќе бидат присутни зависи од личноста, сериозноста на инфекцијата и дали ќе страда од долгорочен Ковид, додека кај некои луѓе симптомите ќе траат до три недели.

Симптоми на болеста Ковид

 • Температура или грозница
 • Кашлица
 • Краток здив
 • Замор
 • Болка во мускулите и телото
 • Главоболка
 • Губење на вкус и мирис
 • Воспалено грло
 • Течење на носот
 • Дијареја
 • Гадење или повраќање

 Ако се појават овие симптоми, неопходно е веднаш да посети лекар:

 • Тешкотии со дишењето
 • Болка или притисок во градите
 • Конфузија
 • Потешкотии со будење или заспивање
 • Бледа кожа