СЕ ПОВЕЌЕ СЛУЧАИ НА ДЕЦА СО МИКОПЛАЗМИЧНА ПНЕВМОНИЈА: Предизвикува кашлица која може да трае со недели, обично придружена со треска, замор и главоболка

Малите деца имаат поголема веројатност да имаат тешки случаи кои напредуваат во пневмонија, особено ако нивниот имунолошки систем е слаб или никогаш претходно не биле изложени на бактеријата. Симптомите на пневмонија - кои вклучуваат кашлица, замор, отежнато дишење и треска - обично се развиваат една до четири недели откако некој е заразен

Микоплазмичната пневмонија често е поблага форма на пневмонија, но нејзините симптоми може да траат подолго

Микоплазмична пневмонија е предизвикана од бактерија која може да се шири преку капки кога заразеното лице кашла или кива. Бактеријата може да остане во носот и грлото без да го разболи домаќинот, но луѓето може да развијат пневмонија ако се прошири на белите дробови.

Микоплазмичната пневмонија често е поблага форма на пневмонија, но нејзините симптоми може да траат подолго. Случаите имаат тенденција да го достигнат врвот на секои три до седум години во САД.

„Понекогаш се нарекува „одечка пневмонија“, што значи дека имате пневмонија, но не сте доволно болни за да бидете во болница“, рече д-р Џејмс Кутрел, вонреден професор по заразни болести во UT Southwestern Medical Center во Далас.

Кај постарите деца и возрасните, првичните инфекции со микоплазма обично личат на акутен бронхитис и може да вклучуваат болки во грлото, треска, главоболки или влошување на кашлањето кое трае со недели до месеци, според ЦДЦ. Децата под 5-годишна возраст често развиваат симптоми слични на настинка, како што се кивање, затнат нос, болки во грлото, дијареја или повраќање.

Малите деца имаат поголема веројатност да имаат тешки случаи кои напредуваат во пневмонија, особено ако нивниот имунолошки систем е слаб или никогаш претходно не биле изложени на бактеријата. Симптомите на пневмонија – кои вклучуваат кашлица, замор, отежнато дишење и треска – обично се развиваат една до четири недели откако некој е заразен.

Си-Ен-Ен: Микоплазмата можеби не им е позната на родителите, но не е мистерија за лекарите
Микоплазмата можеби не им е позната на родителите, но не е мистерија за лекарите, кои знаат дека е честа причина за блага или „одечка“ пневмонија. Предизвикува кашлица која може да трае со недели, обично со треска и главоболка, а често и дамкав осип на трупот, грбот или рацете. Пневмонијата е воспаление што предизвикува белите дробови да се полнат со течност или гној, а има многу причини, вклучувајќи вируси, бактерии и хемикалии. Низ целата земја, респираторните инфекции предизвикани од Ковид-19, грип и респираторен синцицијален вирус или РСВ сега се во пораст, испраќајќи така и случаи на пневмонија, пишува Си-Ен-Ен

Светската здравствена организација минатата недела соопшти дека Кина пријавила зголемен број хоспитализирани деца со микоплазмична пневмонија од мај. Случаите во Данска, исто така, се зголемија од летото, според Статенс серум институт, истражувачка група со седиште во Копенхаген, која е дел од данското Министерство за здравство.

Случаите на микоплазмична пневмонија значително се зголемиле во последните пет недели. Данска забележа 541 нов случај во неделата што завршува на 26 ноември – повеќе од тројно од бројот регистриран три недели претходно. Шведска, Швајцарија и Сингапур, исто така, забележаа повеќе од 100 случаи поединешно од април до септември, според студијата објавена минатата недела во „The Lancet Microbe“.

Зошто сега се случуваат епидемии?

Експертите за заразни болести велат дека епидемиите се причина за зголемен надзор – но не и паника – во САД.

„Нема ништо што сугерира дека ова е поопасенa бактерија“, рече Катрел. „Сигурно нема докази кои сугерираат дека ова е нова бактерија“.

Кај постарите деца и возрасните, првичните инфекции со микоплазма обично личат на акутен бронхитис и може да вклучуваат болки во грлото, треска, главоболки или влошување на кашлањето кое трае со недели до месеци, според ЦДЦ. Децата под 5-годишна возраст често развиваат симптоми слични на настинка, како што се кивање, затнат нос, болки во грлото, дијареја или повраќање

Експертите велат дека постојат јасни причини зошто бројот на случаи се зголемува сега. Прво, земјите традиционално имаат пораст на микоплазмична пневмонија на секои неколку години, така што некои епидемии може да бидат дел од сезонскиот одлив и проток на респираторни заболувања.

„Можеби, во места како Данска, треба да се помине циклусот“, рече д-р Амеш Адаља, лекар за заразни болести и виш научник во Центарот за здравствена безбедност Џон Хопкинс.

Помалку социјални интеракции за време на пандемијата, исто така, значеше дека бактеријата немаше многу можности да се шири во последниве години. Сега кога повеќе деца повторно комуницираат на училиште и во дневен престој и во други социјални средини, некои земји доживуваат повторно оживување.

Избувнувањето особено во Кина не е големо изненадување, со оглед на строгите мерки за заклучување на земјата, рече Мајкл Остерхолм, директор на Центарот за истражување и политика за заразни болести на Универзитетот во Минесота.

„Тие навистина имаа целосно исклучување на сите заразни болести“, рече Остерхолм. „Значи, би го очекувал токму она што го гледаме во моментов“.

Катрел рече дека некои земји може да имаат полоши епидемии од вообичаено оваа година бидејќи многу мали деца сè уште не биле изложени на бактеријата и затоа немаат имунитет. Истото важи и за други респираторни заболувања, како грип или РСВ, додаде тој.

„Гледаме зголемување на респираторните инфекции генерално, но особено кај микоплазмата“, рече тој. „Тоа е само затоа што имаме поголем број на луѓе кои се поподложни“.

Лекарите ја третираат микоплазмичната пневмонија како и другите форми на пневмонија, со антибиотици; сепак, само одредени форми, како што е азитромицин (исто така познат како Z-Pak), се ефикасни против неа.

Иако болеста е релативно лесна за лекување, Остерхолм рече дека недостатокот на персонал или недостатокот на педијатриски кревети во болниците може да претставуваат предизвици оваа зима, пренесува „NBC News“.