ЗАРАЗЕНИ СТЕ СО ОМИКРОН BA.4 ИЛИ BA.5? Инфекцијата започнува со следните симптоми

Симптомите започнуваат со треска, болно грло или чешање на грлото, болки во телото, замор, проследени со кашлица и иритација на грлото

Случаите на КОВИД-19 растат низ целиот свет. Во САД, подваријантите на омикрон BA.4 и BA.5 се сметаат за одговорни за огромниот пораст на инфекциите. Се вели дека овие подваријанти на истата варијанта на коронавирус се полоши од матичната варијанта, која всушност е позната по високата стапка на пренос.

Според здравствените експерти, високата температура, кашлица, конгестија, течење на носот, замор се најчесто забележани кај луѓето кои биле заразени од подваријантите BA.4 ИЛИ BA.5. Овие симптоми обично не траат повеќе од 2-3 дена

Варијантата омикрон е најновата на радарот на Светската здравствена организација (СЗО) од почетокот на годинава. Варијантата беше доволно брза за да ја преземе нејзината агресивна предок варијанта делта, која го предводеше вториот бран на инфекции со КОВИД ширум светот.

BA.4 и BA.5 се одговорни за 52% од вкупните инфекции со КОВИД во САД, според извештаите.

Кои се симптомите забележани кај луѓето кои биле заразени со овие нови подваријанти?

Според здравствените експерти, високата температура, кашлица, конгестија, течење на носот, замор се најчесто забележани кај луѓето кои биле заразени од овие подваријанти.

Овие симптоми обично не траат повеќе од 2-3 дена.

Симптомите започнуваат со „треска, болно грло или чешање на грлото, болки во телото, замор, проследени со кашлица и иритација на грлото“, изјави Сатиш Кул од Фортис меморијален истражувачки институт.

Додека повеќето здравствени експерти рекоа дека нема ништо што треба да не загрижува за сериозноста со овие подваријанти, тие исто така ги повикаа луѓето да не се откажуваат од својата претпазливост од КОВИД.

Според податоците споделени од ЦДЦ, инциденцата на случаи на КОВИД се зголемува со поголемо темпо.

Овие подваријанти лесно ги избегнуваат одговорите на имунитетот и антителата од оние кои имале претходна инфекција со КОВИД и оние кои биле вакцинирани, па дури и оние кои примиле бустер, според новите податоци од истражувачите од Beth Israel Deaconess Medical Center, of Harvard Medical School, пренесува „Тајмс оф Индија“.