ЗИМСКИ БОЛЕСТИ КАЈ ДЕЦАТА: Дали можете да ја забележите разликата помеѓу РСВ, стрептокока А, мали сипаници, Ковид-19 и пневмонија и кога треба да побарате итна медицинска помош за вашето малечко?

Од NHS велат дека може да биде тешко да се каже кога малите се сериозно болни, но ги повика родителите да им веруваат на своите инстинкти, бидејќи ќе имаат подобра идеја од кој било за тоа кога нивното дете не се однесува како вообичаено

Mикоплазмична пневмонија ги наполни со деца болниците во Северна Кина, а сега случаи се појавуваат во Шведска и Швајцарија, како и во Данска и во САД

Да, дефинитивно ова е тој период од годината кога се чини дека сите кашлаат, киваат и шмркаат.

А како што наближуваат божиќните и новогодишните празници, веројатно се грижите вашето малечко да не ги помине во кревет. Пандемијата секако не направи малку повнимателни на симмптомите како што се течење на носот или кашлица.

Од РСВ до пневмонија и стрептокока А, еве како да се направи разлика помеѓу зимските болести кои можат да влијаат на вашето дете – и кога е важно детето да биде прегледано од лекар.

РЕСПИРАТОРЕН СИНЦИЦИЈАЛЕН ВИРУС (РСВ)

Најновиот извештај на УКХСА покажува дека „активноста на РСВ останува висока“ во Англија, со најмногу погодени деца на возраст под пет години. Се додава дека бројот на луѓе кои биле примени во одделот за итни случаи за акутен бронхиолитис, исто така, „останал висок“ за неделата до 30 ноември.

РСВ е исклучително чест вирус што повеќето деца ќе го фатат во одреден момент пред да наполнат две години, се наведува во упатствата на NHS.

Во повеќето случаи, вирусот ќе предизвика благи симптоми слични на настинка, како што се:

 • Течење на носот;
 • Намалување на апетитот;
 • Кашлање;
 • Кивање;
 • Треска;
 • Отежнато дишење.

Но, бебињата и децата можат да развијат бронхиолитис од РСВ.

Ова е честа инфекција на градниот кош што ги погодува децата под две години, што предизвикува оток и иритација и таложење на слуз во малите дишни патишта на белите дробови и обично може да се лекува дома.

На вашето малечко треба итно да му закажете преглед ако има кашлица три недели или повеќе, ако кашла крв и ако има болка во градите што доаѓа и оди или ако чувствува недостаток на здив. Гушењето и борбата за воздух или неможноста да го разбудите вашето бебе се црвени знаменца што значи дека треба да го однесете на итна помош

Според Asthma + Lung UK, благите симптоми на бронхиолитис вклучуваат:

 • Малку повисока температура – нормалната температура за бебиња и деца е околу 36,4 C;
 • Сува и упорна рапава кашлица;
 • Некои тешкотии во хранењето;
 • Некои тешкотии со дишењето или брзо дишење;
 • Бучно дишење – познато и како визинг или свирење на градите.

Родителите треба да побараат лекарска помош за своите малечки ако симптомите на бронхиолитис им се влошат и имаат потешкотии со дишењето или ако развијат висока температура.

Треба итно да одите на лекар ако:

 • Вашето дете има потешкотии со дишењето – може да забележите звуци на грофтање или вовлекување на стомакот под ребрата;
 • Има паузи кога вашето дете дише;
 • Кожата, јазикот или усните на вашето дете се сини;
 • Вашето дете е малаксано и не сака да се разбуди или да остане будно.

СТРЕПТОКОКА А

Бактеријата стрептокока од групата А најчесто се наоѓа на кожата или во грлото. Под одредени околности, бактеријата може да предизвика болести како шарлах и стрептококно грло, импетиго и целулитис.

Знаци на инфекција со стрептокока А што треба да се знаат вклучуваат:

 1. Симптоми слични на грип, како што се висока температура, отечени жлезди или болки во телото;
 2. Болки во грлото – често со стрептококно грло или тонзилитис;
 3. Осип што се чувствува грубо, вообичаено со шарлах;
 4. Красти и рани – вообичаени со импетиго;
 5. Болка и оток – често со целулитис;
 6. Силни мускулни болки;
 7. Гадење и повраќање.

Повеќето инфекции со стрептокока А не се сериозни и може да се лекуваат со антибиотици – фармацевтот може да ви даде совет како да ги олесните симптомите на вашето малечко и кога да посетите лекар за нив. Во ретки случаи, бактеријата може да предизвика сериозни состојби познати како инвазивни инфекции од стрептококи од групата А (iGAS).

RSV е исклучително чест вирус што повеќето деца ќе го фатат во одреден момент пред да наполнат две години, се наведува во упатствата на NHS

Треба да закажете итен преглед ако:

 • Вашето дете не е добро и состојбата му се влошува;
 • Вашето дете се храни или јаде многу помалку од нормалното;
 • Вашето дете има помалку влажни пелени од вообичаено или мочка помалку од вообичаено или покажува други знаци на дехидрација;
 • Вашето бебе е помладо од три месеци и има температура од 38 Целзиусови степени, или е од три до шест месеци и има температура од 39 Целзиусови или повисока;
 • Вашето дете е многу уморно или раздразливо.
 • Однесете го вашето дете на лекар ако има потешкотии со дишењето, паузира кога зема здив или кога јазикот на кожата и усните му се сиви.

Од NHS велат дека може да биде тешко да се каже кога малите се сериозно болни, но ги повика родителите да им веруваат на своите инстинкти, бидејќи ќе имаат подобра идеја од кој било за тоа кога нивното дете не се однесува како вообичаено.

Но, ако вашето дете не е сериозно болно, за инфекцијата со стрептокока А може лесно да се погрижите дома.

МАЛИ СИПАНИЦИ

Малите сипаници се уште една болест која е во пораст во последните месеци. Извештајот за известување за заразни болести (NOIDS) – кој следи сомнителни случаи на заразни болести во Англија и Велс – покажа дека случаите се зголемуваат во двете земји.

Високозаразната болест обично започнува со симптоми слични на настинка, вклучувајќи:

 • Висока температура;
 • Течење или затнат нос;
 • Кивање;
 • Кашлица;
 • Црвени, болни, насолзени очи.

Мали бели дамки може да се појават во внатрешноста на образите и на задниот дел од усните неколку дена подоцна. Овие точки обично траат неколку дена. Црвен осип обично се појавува неколку дена по симптомите слични на настинка, почнувајќи од лицето и зад ушите пред да се пресели во остатокот од телото.

Пневмонијата обично бележи пораст во постудените месеци. Тоа е воспаление на белите дробови што обично е предизвикано од инфекција, според NHS. Повеќето луѓе ќе закрепнат околу две до четири недели, но на бебињата и постарите луѓе можеби ќе им треба болничко лекување. Симптомите може да започнат ненадејно по инфекцијата или можеби ќе биде потребно неколку дена за да се развијат

Обично исчезнува за седум до 10 дена, но болеста може да доведе до други сериозни компликации ако се прошири на други делови од телото, како што се белите дробови или мозокот.

Во меѓувреме, Кралскиот колеџ за педијатрија и детско здравје соопшти дека случаите на сипаници се во пораст бидејќи родителите не ги вакцинираат своите деца. Малите сипаници може да се спречат со МРП вакцината (морбили, заушки и рубеола. Сè уште можете да побарате МРП вакцина ако вашето дете пропуштило некоја од двете дози.

КОВИД-19

Ковид сè уште циркулира, иако вирусот претрпе неколку мутации во последните четири години и неговите ефекти не се ни приближно толку сериозни.

Со оглед на тоа што случаите се очекува да се зголемат околу празниците, експертите предупредија на нов „високопренослив“ сој кој пристигнува во Велика Британија. Се вика HV.1, но е наречен „внукот на омикрон“. Експертите открија дека сега влијае на горниот респираторен тракт, кој ги вклучува носот и гласовната кутија. Ова може да го отежне разликувањето на Ковид од настинка и грип.

Д-р Ерик Итинг, од болницата Монт Синај Бет Израел во Њујорк, САД, изјави за NBC News: „Тоа не се истите типични симптоми што ги гледавме порано. Назална конгестија, понекогаш кивање, обично благо воспалено грло“. Тој објасни дека прво се појавува болката во грлото, а потоа затнат нос.

Според студијата за симптоми Zoe Covid, која собира податоци за самопријавени симптоми во Велика Британија, десетте најчести симптоми во моментов се:

 1. Воспалено грло;
 2. Течење на носот;
 3. Затнат нос;
 4. Кивање;
 5. Кашлица без слуз;
 6. Главоболка;
 7. Кашлица со слуз;
 8. Рапав глас;
 9. Болки во мускулите;
 10. Променето сетило за мирис.

ПНЕВМОНИЈА

Пневмонијата обично бележи пораст во постудените месеци. Тоа е воспаление на белите дробови што обично е предизвикано од инфекција, според NHS.

Повеќето луѓе ќе закрепнат околу две до четири недели, но на бебињата и постарите луѓе можеби ќе им треба болничко лекување. Симптомите може да започнат ненадејно по инфекцијата или можеби ќе биде потребно неколку дена за да се развијат.

Тие вклучуваат:

 • Кашлица – може да искашлате жолта или зелена слуз (флегма);
 • Скратен здив;
 • Висока температура;
 • Болка во градите;
 • Болно тело;
 • Се чувствувате многу уморно;
 • Губење на апетит;
 • Испуштање звуци на свирење кога дишете – бебињата исто така може да испуштаат звуци на грофтање;
 • Чувство на збунетост – ова е вообичаено кај постарите луѓе.

На вашето малечко треба итно да му закажете преглед ако има кашлица три недели или повеќе, ако кашла крв и ако има болка во градите што доаѓа и оди или ако чувствува недостаток на здив. Гушењето и борбата за воздух или неможноста да го разбудите вашето бебе се црвени знаменца што значи дека треба да го однесете на итна помош.

Мистериозна болест слична на пневмонија ги наполни со деца болниците во Северна Кина, а сега случаи се појавуваат во Шведска и Швајцарија, како и во Данска и во САД. Наречена микоплазмична пневмонија, за првпат беше покрената загриженост за порастот на случаите во Кина кон крајот на ноември.                                         (Сан)